SMAAKEXPLOSIE ADVENTSKALENDER

Breng smaak naar je feestdagen met onze VomFASS Smaakexplosies Adventskalender! Elke dag onthult een nieuwe verrassing, van verfijnde olijfolie tot aromatische balsamico-azijn. Ontdek de diversiteit van smaken en maak van je culinaire reis een avontuur. Laat je zintuigen verwennen en proef de passie en vakmanschap van VomFASS.

Inhoud Adventskalender

(let op: spoiler alerts)

Bij wilde bosbessen gaat het om bosbessen die hier in onze inheemse bossen groeien. Ze hebben een hoog gehalte aan anthocyanen, die verantwoordelijk zijn voor de intense blauwe kleur van de bessen.

De QR code op de achterkant van het doosje geeft trouwens wat informatie, over wat je kunt doen met deze bijzonder fruitige en milde azijn.

FRUITIG, BITTER EN PITTIG

Zo hoort een verse olijfolie te smaken! Omdat olijfolie slechts eenmaal per jaar wordt geproduceerd, namelijk direct na de oogst, verandert de smaak gedurende het jaar en worden de bittere en pittige tonen wat minder prominent. Over het algemeen herken je een vers geperste olijfolie dus aan de fruitige, bittere en pittige smaak. Dit zal je merken in deze mooie Agora olijfolie van het eiland Kreta.

“Wat is dat eigenlijk?”
Nou, Calamansi is een kleine vrucht die lijkt op limoen en afkomstig is van de mandarijn. Het wordt voornamelijk verbouwd op de Filipijnen. Uit het licht amberkleurige sap van Calamansi maken we Calamansi Balsamico Azijn volgens ons eigen recept. Vanwege zijn frisse zuurheid is het niet alleen geschikt voor saladedressings, maar ook geschikt bij vis, of in een glas koud water. 

Het is een perfecte avond voor deze bijzondere amandelen: een variëteit die meer olie bevat dan andere soorten en daardoor lekker smeuïg is. Deze Valencia amandelen worden meesterlijk met de hand geroosterd en verfijnd met mediterrane rozemarijn. Ze zijn ideaal als snack, als begeleiding bij wijn of om een salade een lekkere crunch te geven.

Natuurlijke olijfolie op zichzelf is al heerlijk, maar als het een verbintenis aangaat met eekhoorntjesbrood, is dat een zo smakelijke ervaring dat de risotto in de pan springt. Zin om te koken? Check de QR code op het doosje voor een mooi recept. 

De Kipfel, de Kapfel, de roodgouden appel… Deze Balsamico Sterazijn wordt gemaakt van hoogstamappels uit deze regio, en dat natuurlijk zonder kunstmatige aroma’s en conserveermiddelen. Hij is perfect voor fijnproevers en iedereen die houdt van zachte zuren en bijzondere fruitige tonen. Perfecte metgezellen zijn onze Steirmarkense pompoenpitolie of onze uitstekende hazelnootolie.

Deze perensoort, afkomstig uit Engeland, dankt zijn naam aan de eigenaar van een boomkwekerij. In 1816 werd de vrucht voor het eerst beschreven als ‘Bon Chretien Williams’ door de Londonse tuinbouwvereniging. Ook vandaag de dag is de term bekend van de populaire Williams-schnaps, die ook gemaakt wordt van deze fruitige en aromatische peer. Zo ook onze fruitige, romige Williams Christperen Balsamico Ster, die overigens het beste smaakt in combinatie met onze hoogwaardige notenoliën.

Ken je die heerlijke geur van gegrilde noten? Deze geur hebben we in deze walnoot olie gevangen. Het resultaat is een olie met een intense notensmaak die perfect past bij witlof, witlofsalade of elke andere salade.

Slechts één verzoek: verwarm deze olie niet! Dat zou de waardevolle meervoudig onverzadigde vetzuren vernietigen.

Wist je dat de frambozen deel uitmaken van de rozenfamilie? Dat kun je al raden als je deze balsamazijn ruikt. Dankzij het zachte en snelle productieproces behouden we de typische en rijke fruitige aroma’s van de framboos.

Op de achterkant hebben we een recept verstopt dat erg lekker is en ook geschikt is om als kerstcadeau te geven.

Overal waar rozemarijn als mediterraans kruid niet mag ontbreken, is deze intense extra vierge olijfolie precies wat je nodig hebt. De aromatische smaak van rozemarijn past uitstekend bij lamsvlees en wildgerechten en geeft ook gebakken aardappelen een heerlijke finishing touch.

Zijn Latijnse naam “rosmarinus” betekent vertaald “dauw van de zee”. Het wordt gezegd dat rozemarijn bevorderlijk is voor de bloedsomloop en verwarmende eigenschappen heeft, daarom wordt het vaak gebruikt in de vorm van baden of zalven voor gespannen spieren en gewrichtsproblemen. Wij zijn echter van mening dat inwendig gebruik de beste manier is!

Zout en gedroogde zomertruffel. Dat is alles wat in dit potje zit. Maar de smaak is zo intens alsof de hele gastronomische hemel in het glas is gevangen. Een snufje op je ontbijt-ei, is een  droomstart van de dag. Gebruik het om risotto op smaak te brengen, als kruid voor pizza of over pasta – het truffelzout geeft elk gerecht een exclusieve smaak!

Onze favoriet is om frietjes op smaak te brengen met deze truffelzout. Heerlijke bijgerecht tijdens het aankomende kerstdiner! 

Dit is iets voor liefhebbers van de Aziatische keuken: hier zit een perfecte combinatie in! De harmonie van sesamtonen combineert perfect met de frisse, citrusachtige noten van gember, die ook een aangename milde pittigheid aan de olie toevoegt. Een unieke olie die zich uitstekend leent voor direct gebruik of om te gebruiken bij het koken en bakken voor extra smaak.

Altijd dezelfde gerechten op tafel? Wat dacht je van een Aziatische glasnoedelsalade? Het is super eenvoudig, check de QR code op de verpakking!

Deze Balsamico is gemaakt van rijpe mango’s van het Carabao-ras. De aroma’s en de aangename zuurgraad zijn kenmerkend voor deze Azijn uit eigen fabriek. Uitstekend als exotische toevoeging aan salades, desserts, vleesgerechten, of als basis voor alcoholvrije aperitieven.

De mangopuree voor deze Balsamico Ster Azijn wordt geleverd door de fairtrade-coöperatie ‘WeltPartner’. Samen ondersteunen we hiermee de kinderbescherming organisatie Preda op de Filipijnen en zorgen we ook voor een eerlijke beloning voor kleine boeren. Wil je het productieproces kunnen volgen? Check de QR code op de verpakking!

Een geweldige aanvulling op visgerechten en zeevruchten. Maar het verrijkt ook gevogeltegerechten, gekookte groenten en salades met zijn frisse smaak. Het kan ook worden gebruikt voor het kort aanbraden van gerechten om de delicate smaak te behouden, maar liever niet te lang verhitten.

Probeer deze olie eens met dit heerlijke & makkelijke recept voor Citroen Pasta

Dit product, gemaakt van ingedikte kweeperensap en kweeperenazijn, is uitstekend te combineren met de Agora olijfolie uit vakje 2, maar het past ook heel goed bij andere oliën.

Wil je meer inspiratie om deze producten te gebruiken? Check de QR code op de verpakking. 

De bijzonderheid van deze Italiaanse olijfolie ligt in de oogst. De olijven worden met de hand geoogst bij maanlicht, wat een specifieke smaak ontvouwt, omdat de olijf op dat moment steviger en koeler is. Perfect om klassiekers zoals bruschetta mee te bereiden, of om puur te genieten met vers boerenbrood en een beetje fleur de sel.

Een huisgemaakte creatie die de zoetheid van ingedikte dadelsap en de harmonieuze zuurheid van pure dadelazijn combineert. Deze licht romige specialiteit is geschikt als basis voor saladedressings, maar ook voor tomatensalade, sauzen of om desserts te verfijnen. De Dadel Balsamazijn heeft zich binnen korte tijd tot een bestseller onder de sterproducten ontwikkeld.

Wist je dat de jalapeño een van de belangrijkste chilipepersoorten in Noord- en Zuid-Amerika is? Hij is vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa (vroeger Jalapa) en is een gekweekte variëteit van de Spaanse peper. De basis voor deze olie is extra vierge olijfolie van de hoogste kwaliteit, op smaak gebracht met de pittig-frisse smaak van de jalapeño.

Hoe onze azijn wordt gemaakt: Eerst persen we verse appels van hoogstamboomgaarden tot appelsap, dat we met behulp van gist laten fermenteren tot appelcider. Deze appelcider, ofwel most, wordt in een acetator (roestvrijstalen tank waar lucht aan wordt toegevoerd) gegoten. Daar worden azijnzuurbacteriën toegevoegd, die vervolgens met behulp van de lucht met de most worden vermengd. In de acetator gebeurt hetzelfde als in een whirlpool; het borrelt en is aangenaam warm. Zo ontstaat onze basis appelazijn, waaraan we nog wat vers appelsap toevoegen om de appel balsamico azijn te verkrijgen.

In onze winkels kun je trouwens bijna al onze producten proeven voordat je ze in de fles stopt! Helemaal volgens het motto: zien, proeven, genieten.

Deze olie is al een marinade als je er gewoon wat zout en peper aan toevoegt. De kruidenaroma’s zijn aanwezig in de vorm van essences van geselecteerde kruiden uit de Provence, zoals rozemarijn, tijm, basilicum en een subtiele hint van lavendel. Het is onverslaanbaar om vis- en groentegerechten te verfijnen. Probeer het zeker eens met ratatouille.

Verlang je naar de zomer, ook al is het december?Met deze zoetzure balsamico azijnspecialiteit verfijn je in een handomdraai salades, lichte vleesgerechten of zelfs visgerechten die de smaak van de zomer oproepen.

Deze speciale azijn alleen tijdens de zomer verkrijgbaar, maar we wilden je echter alvast een voorproefje geven van deze exotische en fruitige ster. Vraag er dus vooral naar in onze winkel zodra de temperaturen stijgen!

Volgens onderzoek en fossiele vondsten gaat de geschiedenis van de olijfboom wel 20 tot 40 miljoen jaar terug. Men begon voor het eerst olijven te oogsten in het Middellandse Zeegebied zo’n 7000 jaar geleden. Het duurt 4 jaar na het planten voordat olijfbomen gaan bloeien en ze leveren pas na 15 jaar hun eerste oogst op. Met deze wetenschap kun jij nog meer genieten van deze heerlijke Italiaanse olijvenpasta. Smeer het simpelweg op brood en serveer het eventueel met verse tomaten naar jouw smaak. Dat zal mooie herinneringen oproepen aan zonnige dagen in Italië, beloofd! Als alternatief kun je gewoon een lekker glas rode wijn inschenken.

Deze smaakvolle olie is niet alleen geschikt voor de barbecue, maar kan ook uitstekend worden gebruikt in de pan en bij het bakken met bakpapier. Omdat het zo veelzijdig is, is deze olie de ideale allrounder in de keuken, als marinade, saladedressing of bakolie – er hoeft niet veel meer aan toegevoegd te worden.

Deze Sinaasappel peper is uiteraard heerlijk in hartige gerechten, maar kan ook heel erg goed gebruikt worden in chocolade! 

We hebben het perfecte last-minute DIY cadeau voor jou! Je hebt alleen een paar repen chocolade nodig, liefst verschillende soorten. Leg deze op een bakplaat met bakpapier, en laat in ongeveer 12 minuten smelten bij 50 °C hete lucht in de oven. Zodra de repen wat zacht zijn geworden, versier ze dan met de sinaasappelpeper. Laat de repen weer stollen, en breek ze in stukken. Dat hoeft niet recht, want je mag best zien dat het huisgemaakt is ;-).


Wij wensen je hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. 

Wees er snel bij, want de voorraad vomFASS Adventskalenders is beperkt